Professional Package

Díjak, amelyekről tudnia kell, mielőtt ingatlant vásárol

Lakásvásárláskor a legtöbb ember a ház árára és a jelzáloghitel kamatlábára összpontosít. Bár ezeknek a költségeknek az ismerete nagyon fontos, nem ezek az egyetlen kiadások, amelyekkel a lakástulajdon felé vezető úton találkozni fog.

Néhány díjat előre kell fizetni, és ezek gondos tervezést, valamint költségvetés-tervezést igényelnek a lakásvásárlás előtt. Felmerülnek emellett olyan költségek is, mint a lakáshitel vagy az ingatlanközvetítéssel járó díjak.

Következő összefoglalónkkal segítünk Önnek, hogy jobban megértse, milyen díjak merülhetnek fel az ingatlanvásárlás során.

A legfontosabb tudnivalók

 • Ingatlanvásárláskor nem a ház ára és a jelzáloghitel kamatlába az egyetlen költség, amelyet figyelembe kell venni.
 • Az egyéb költségek és díjak közé tartozhat a hitelbírálati és kérelmezési díjak, az ellenőrzések, a letéti díjak, a jelzálog biztosítás és még sok más.
 • Ezek közül a díjak közül nem minden esetben kell mindet befizetni, és városonként eltérőek lehetnek.
 • Ha kér egy frissített hitelkalkulációt, az segíthet jobban megérteni a várható költségeket.

A lakásvásárlás részletes költségei

Az átvétel napján különféle díjakkal tartozik majd az eladónak, a jelzálog hitelezőjének, a földmérőnek, az értékbecslőnek és más feleknek. Ezek mindegyike szerepel a zárójelentésen, amelyet legalább három nappal a zárás előtt kell megkapnia. Ha a folyamat korábbi szakaszában szeretne képet kapni ezekről a költségekről, akkor érdeklődjön a hitelkalkuláció felől, amelyet a jelzáloghitel igénylését követően kell megkapnia.

Az alábbiakban bemutatunk néhány főbb díjat, amelyeket várhatóan fizetnie kell:

 • Az ingatlanos által közvetített ingatlanok a vevők részére a legtöbb esetben díjmentes.
 • Az ügyvédi munkadíj általában a vételár 0.5 – 1%-a között mozog.
 • Az illeték alapszabály szerint 4 % de vannak feltételek ami alapján kedvezményeket lehet igénybe venni.
 • Banki kölcsön: szerződéskötési díj, közjegyzői díj, folyósítási jutalék stb. A bankok általában  kedvezményeket biztosítanak ügyfeleik részére.

Az előleg

Az előleg valószínűleg a legnagyobb kiadás lesz a hitel lezárásakor. Bár egyes hitelek nem igényelnek előleget, a lakásvásárlók többségének legalább 3%-os előlegre van szüksége. Egy 50 millió forintos lakás esetén ez 1,5 millió forintos előleget jelent.

Számítsa ki havi törlesztőrészletét!

Az Ön havi jelzáloghitel-fizetése a lakás árától, a foglaló összegétől, a hitel futamidejétől, és a hitel kamatlábától függ (ami nagymértékben függ az Ön hitelpontszámától). Hiteltanácsadás szolgáltatásunk keretén belül segítünk megtalálni az Ön számára legjobb megoldást!

Hitelezői kockázatvállalási és igénylési díjak

A hitelnyújtási díjat általában a banknak vagy a hitelezőnek fizetik. Ezen kívül előfordulhat, hogy Önnek kockázatvállalási díjat, kérelmezési díjat és a hiteljelentésért is plusz összeget kell fizetni.

Bizonyos esetekben Ön dönthet úgy, hogy a kamatláb és a havi törlesztőrészlet csökkentése érdekében kedvezményes kamatpontokat fizet – amelyek a hitel 1%-ába kerülnek. Ezeket a pontokat is a hitelezőnek fizeti a záráskor.

Jogcím-alapú díjak

A jogcímbiztosítás célja, hogy megvédje a hitelezőt abban az esetben, ha probléma merülne fel a megvásárolni kívánt otthon jogcímével kapcsolatban. A hitelezői jogcímbiztosítást általában kötelező megvásárolnia. Ezt a költséget a zárási költségek közé sorolják, vagy hitelben finanszírozzák. A jogcímbiztosítás nem kötelező, de érdemes megfontolni, ha aggódik amiatt, hogy egy jogcímprobléma hatással lehet arra, hogy a későbbiekben meg tudja-e tartani az otthonát.

Felmérési és értékbecslési díjak

Ha a megvásárolni kívánt földterületről nem áll rendelkezésre meglévő felmérés, akkor új felmérést kell készíttetni az ingatlan pontos határainak meghatározásához. 

Értékbecslésre általában azért is szükség van, hogy a hitelezője igazolni tudja, hogy mekkora összeget kölcsönöz Önnek az ingatlanra. Ez az értékbecslés az egyik díj, amelyet a hitelezőnek előre kell fizetnie, mielőtt az értékbecslésre sor kerülhetne. 

Állami nyilvántartási díjak

Attól függően, hogy hol él, az eladással kapcsolatos információk megyei anyakönyvvezetőnél történő rögzítéséért és tárolásáért díj fizetendő. Az ingatlan egyik tulajdonosról a másikra történő átruházásáért (úgynevezett átruházási adót) is felszámítanak díjat.

Ingatlanadó, lakástulajdonosi biztosítás és kamatok

Az ingatlanadó és a lakástulajdonosi biztosítás után is tartozik majd pénzzel. Számíthat arra, hogy legalább 12 havi lakásbiztosítást kell előre kifizetnie, és hat havi adót. Emellett a hónap minden egyes hátralévő napjára biztosítást kell fizetnie a hitel után.

Magán jelzálogbiztosítás

Attól függően, hogy milyen típusú jelzáloghitelt vett fel, jelzálogbiztosítást kell kötnie. Jelzálogbiztosításra minden hitel esetében szükség van, és akkor is szükség lehet rá, ha Ön 20%-nál kevesebbet fizet egy hagyományos jelzáloghitelre.

Előfordulhat, hogy Önnek előzetesen jelzálogbiztosítási díjat, valamint havi díjat kell fizetnie, miután Öné lett a lakás. Bizonyos esetekben az előzetes biztosítási díj a hitelbe beszámítható. Ne feledje, hogy ennek a fizetésnek a hitelbe való beépítése befolyásolhatja a jelzáloghitel-fizetés nagyságát.

Letéti díjak

A zárási folyamat során általában egy letéti számlán tartják a pénzt, amíg a vevő és az eladó véglegesíti a megállapodást. Valószínűleg a havi jelzáloghitel-fizetés egy részét letétbe helyezik az ingatlanadó és a biztosítás kifizetésére. Lényegében előre befizeti a lakástulajdonosi biztosítás és az ingatlanadó költségeinek egy részét az ingatlanra vonatkozóan. Minden hónapban jelzáloghitelének egy részét átirányítják erre a letéti számlára, hogy az éves ingatlanadót és a lakásbiztosítási díjat a következő esedékességkor ki lehessen fizetni.

Kártevő- vagy penészgomba ellenőrzés

Bár egy vadonatúj otthon esetében általában nem szükséges, egy régebbi otthon megvásárlásakor szükség lehet a kártevők, például a termeszek, valamint a penészgomba ellenőrzésére. Azonban ez a követelmény helyenként eltérő lehet.

Ügynöki jutalékok

Ha ingatlanügynököt vesz igénybe, előfordulhat, hogy jutalékot kell fizetnie, de az is lehet, hogy nem. Ezeket a díjakat gyakran az eladók fizetik, de bizonyos esetekben a díj az Ön zsebéből kerül ki. Győződjön meg róla, hogy tisztában van az ügynök jutalékstruktúrájával, mielőtt aláírja a szerződést. A legtöbb ingatlanügylet esetében 3%-os jutalékot kell fizetni – mi törekszünk arra, hogy mindig a legjobb tudásunk szerint segítsünk ügyfeleinknek. Ingatlanközvetítői díjunk mindössze 1,25 %, ami kiemelkedő a piacon.

Egyéb díjak, amelyekkel találkozhat

 • – Árvízzel kapcsolatos díjak – Ha árvízveszélyes területen él, előfordulhat, hogy árvízmeghatározási, tanúsítási vagy felügyeleti díjakat kell fizetnie.
 • – Társasházi költségek – Ha az ingatlana egy társasházon belül található, előfordulhat, hogy tagdíjakat, feldolgozási díjakat, átruházási díjakat és egyéb költségeket kell fizetnie.
 • – Garancia – Ha otthonának védelme érdekében otthoni garanciát vásárol, ez a záráskor felszámításra kerül.

Ne feledje, hogy nem minden díj érvényes minden esetben. Néhányat a hitelező vagy az otthon eladója elengedhet vagy kifizethet. Ettől függetlenül látnia kell, hogy mik a díjak, és ki a felelős azok megfizetéséért. Mielőtt véglegesítené a lakásvásárlást, beszéljen az ingatlanügynökével, a hitelezőjével vagy a zárásért felelős ügyvéddel. Kérjen egy frissített hitelkalkulációt vagy előzetes záróbeszámolót! Ezek a nyomtatványok segíthetnek jobban megérteni és megtervezni a lakásvásárlás várható költségeit.

Ingatlan eladás vagy vásárlás előtt áll?  Kérjen ajánlatot még ma, és mi 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

100% garanciát vállalunk a munkánkért, hiszen nálunk az adott szó betartása aranyat ér. 

Professional Package – Kulcsrakész megoldások profiktól