Professional Package

10 dolog, amire érdemes odafigyelnie, ha ingatlan bemutatásra megy

Az első ingatlanbejárás az, amikor a potenciális tulajdonosok esélyt kapnak arra, hogy összevessék a lakást az elképzeléseikkel. Az első megtekintéskor még nem ismeri az ingatlan minden részletét, így szemfülesnek kell lennie, amikor az ingatlanos bemutatja Önnek a vágyott lakást. A következőkben összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amelyekre oda kell figyelnie, mielőtt aláír!

Most megtudhatja, hogy mire érdemes odafigyelnie az első bejáráskor:

Ellenőrizze a padlót!

A padlók állapotából kiderülhet az, hogy a vízvezetékek rendben vannak-e az ingatlanban! Keresse a szokatlanul megereszkedett vagy lejtős padlót a fürdőszoba közelében! Valószínű, hogy a vízvezeték szerelők korábban vízvezetéket hegesztettek a padló alatt. A lakás más részein a megereszkedett padló annak a jele, hogy a szerkezet már elfáradt. Ezt minden esetben cserélni kell!

Vegye észre a repedéseket a falban!

A falban lévő repedést észrevenni, nem a legjobb élmény. Egy repedés a téglafalon azt jelenti, hogy mozgás van, ami komoly szerkezeti problémák jele lehet. A kisebb gipszkarton repedések miatt valószínűleg nem kell aggódni, de a nagyobb – vagy az elszíneződéssel járó repedések szerkezeti problémákra, illetve szivárgásra utalhatnak.

Figyeljen a friss festékre!

Ha hibás festést lát, amiatt nem kell aggódnia! Figyeljen az intő jelekre: ha úgy tűnik, hogy az ingatlant egy ideje nem újították fel, és friss festéket vagy gipszkartont fedez fel a pincében vagy a pince mennyezetén, az valószínűleg azt jelenti, hogy mielőtt piacra dobták a lakást, kijavítottak valamit. Vagy valamit eltakartak.  

A helyszín kulcsfontosságú, mert a kis mélyedések a termeszek által okozott károk legvalószínűbb helye. Ha szokatlan takarást észlel, kérdezze meg, miért végezték el a javítást!

Keressen vizet a pincében!

Ha már a pincében jár, figyelje meg a beázások nyomait! Ha nemrég esett az eső, és a pince száraznak tűnik, az jó hír. Ha száraz volt, de a pince nedvesnek tűnik, akkor komolyabb problémát kell keresnie, és ki kell derítenie, honnan jön a víz!

Tesztelje az ablakokat!

Nyissa ki és csukja be az ablakokat! Rendesen záródnak? Vegye figyelembe, hogy az emberek általában olcsóbb, rosszabb minőségű ablakokat választanak, de higgye el, hogy nem ez lesz a legnagyobb fejfájás az új otthona javítása során. Az olcsó vagy hibás ablakok valószínűleg a fűtési költségeket is megnövelik, ha nem cserélik ki őket időben.

Értékelje a tetőt!

Kérdezze meg, hogy mikor szerelték fel a tetőt, és kérjen garancia papírt, amely ezt alátámasztja! Az idősebb házak több réteg tetőfedéssel rendelkezhetnek, amelyek közül néhány azbesztet tartalmazhat. Készüljön fel arra, hogy egy bizonyos ponton valakinek el kell távolítania ezeket a tetőfedő rétegeket, és nagy a valószínűsége, hogy találnak valamit, amit meg kell majd javítaniuk. Egy laikusnak nehéz lesz mindent megtudnia a tetőről pusztán a tető megtekintésével, ezért ne féljen kérdéseket feltenni, vagy szakértői véleményt kérni!

Figyelje meg a kinti fákat!

A fákat gyakran figyelmen kívül hagyják a vevők, sőt még a lakásellenőrök is, mert nem gondolják, hogy ez az ellenőrzés része lenne. Pedig az ingatlan közelében lévő fák mindenféle kockázatot jelentenek, például ha kigyulladnak, vagy egy viharban kidőlnek. A kisebb kockázatok közé tartozik az ereszcsatorna eltömődése a falevelekkel, a gyökerek bejutása a pincébe vagy egy bogárinvázió. A nagyobb fák eltávolítása az út mentén költséges lehet, különösen sűrű, városi környezetben.

Nézzen utána az elektromos- és vízvezeték rendszernek!

Az elektromos és vízvezeték szerelési problémákat nehéz szabad szemmel megfejteni. Érdemes megvizsgálni a következőket- sok a szabadon hagyott vezeték? Helyesen vannak telepítve? Vessen egy pillantást az elektromos panelre, és kérdezze meg, hogy a lakástulajdonos tapasztal-e áramszüneteket!

Legyen nagyon óvatos abban az esetben, ha a rendszert több 10 éve nem cserélték ki! Mind az elektromos, mind a vízvezeték szerelési kérdések kapcsán érdemes egy szakértőt is magával vinnie egy második bejárásra!

Tudja meg az ingatlan előéletét!

Kérdezze meg az eladót, hogy mennyi ideig volt az ingatlan az előző tulajdonosé. Egy gyorsan átadott házban nagyobb a mulasztások lehetősége. Lehet, hogy új csempe van a falon, de nem lesz mögöttük új vízvezeték rendszer bekötve.

Ha a tulajdonos jelen van, akkor kérdezzen rá az ingatlan előéletére, illetve arra, hogy ki végezte a javításokat, és hogy milyen garanciákat vállaltak rá. Plusz győződjön meg arról is, hogy a garanciák az ingatlanra is kiterjednek-e!

A bejárás után kövesse nyomon a lépéseket!

Ellenőrizze az építési engedélyeket! Ha jól érzi magát a bejárás után, akkor érdemes utánajárni az esetleges szabálysértéseknek vagy engedélyezési problémáknak, amelyekkel a vágyott ingatlanát terhelik. Ellenőrizze a helyi építési osztálynál, és az illetékes hatóságoknál, hogy az épület biztosan tiszta legyen. Érdemes annak is utánajárni, hogy a szomszéd nem tett-e panaszt az ingatlanra – ha igen, akkor kérdezze ki a szomszédokat.  Számos panasz jelezheti, ha problémák vannak az ingatlannal!

Győződjön meg arról is, hogy a házban végzett minden munkát bejelentettek a helyi építési hatóságnál! Néha előfordulnak olyan házbővítések, amelyekről a város nem is tudott. Például az előző tulajdonosok hozzáadhattak egy negyedik hálószobát a házhoz, de az engedélyeket soha nem nyújtották be, és három hálószobásként adózik. Feltétlenül kérdezze meg az eladókat, hogy minden engedélyezés rendben van-e, ha pedig gyanús valami, akkor a jogtulajdonosnak kellő gondossággal kell eljárnia.

Ha javításra szoruló házakat keres, akkor vigyen magával egy építészt! Ne próbálja meg egyedül felmérni a házat, ha tudja, hogy nagyobb felújításra van szükség. Egy szakértő véleménye döntő fontosságú lehet abban, hogy elkerülje az anyagilag is megterhelő felújítást.

Ingatlan eladás vagy vásárlás előtt áll?  Kérjen ajánlatot még ma, és mi 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

100% garanciát vállalunk a munkánkért, hiszen nálunk az adott szó betartása aranyat ér. 

Professional Package – Kulcsrakész megoldások profiktól